Het laatste nieuws vanuit de branche organisatie !

 

Mondkapjesplicht

01 december 2020 – De informatie vanuit de overheid wijst maar een kant op: dat in alle publieke binnenruimtes, op gebedshuizen na, bezoekers en medewerkers vanaf morgen een mondkapje dienen te dragen.
Ondanks onze inspanningen om de fitnessbranche buiten de mondkapjesplicht te houden, heeft de rijksoverheid ons vandaag laten weten dat de mondkapjesplicht vanaf 1 december ook voor onze branche geldt.

Wij begrijpen dat deze maatregel een grote invloed heeft op uw bedrijfsvoering én dat dit veel vragen oplevert. Tot vanmorgen hebben wij nog intensief contact gehad met het ministerie om onder deze plicht uit te komen, maar het is onze taak als brancheorganisatie om u feitelijk te informeren over de richtlijnen van de overheid.

Voor wie

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. Als ondernemer zorgt u voor de randvoorwaarden, maar de sporter is zelf verantwoordelijk voor het naleven van de wet. Het lijkt ons dan ook logisch dat de sporter de waarschuwing of boete zal ontvangen van de handhaver bij het niet naleven van de wet.

Het dragen van een mondkapje is een verplichting. Als fitnessondernemer kunt u een sporter zonder mondkapje daar op aanspreken. Als er echt een overlastsituatie ontstaat, kunt u de handhaving of de politie benaderen. Maar dat geldt voor elke overlastsituatie. We zullen, zoals u van ons gewend bent, de praktijk in de komende dagen goed in de gaten gaan houden. We horen het graag van u terug als u in discussies beland met handhaving over mondkapjes.

Medewerkers

Ook voor medewerkers die in de algemene ruimte werkzaam zijn, geldt de mondkapjesplicht. Als u training geeft, zoals in groepslessen, geldt dat echter niet omdat u zelf meetraint. We hebben nog geen antwoord op de vraag of het mondkapje af kan achter een scherm bij de balie. We pleiten daar wel voor, zodat medewerkers even het mondkapje af kunnen doen tijdens het werk.

De informatie vanuit de rijksoverheid geeft aan dat een mondkapje de neus en mond volledig moet bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan.
Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

Voor onze branche betekent dit dat u een mondkapje draagt als u naar de sportruimte loopt. Een mondkapje is niet verplicht bij het sporten. Ook bij het wisselen van toestel in de fitnessruimte is een mondkapje niet nodig. Wat dat betekent voor het overbruggen van grote afstanden of het verplaatsen tussen ruimtes zal de praktijk ook uit moeten wijzen. Ons advies is dan wederom: neem, als u twijfelt, eventueel contact op met uw gemeente om daar uitsluitsel over te krijgen.

Bekijk ook deze infographic van de Rijksoverheid met meer informatie over het gebruik van mondkapjes.

 

Mag onze horeca nog open zijn? Hoe zit het met take-away/afhalen?

14 oktober 2020 – De overheid heeft aangegeven dat de horeca gesloten moet zijn. Dat zijn natuurlijk vervelende maatregelen voor uw bedrijf en de (verdere) sluiting van de horeca is een klap voor uw omzet. Voor deze omzetderving verwijzen we u door naar de steunmaatregelen vanuit de overheid, zoals de TVL en NOW.

Take away wordt gerelateerd aan horeca en bij sport staat dat de sportkantines gesloten zijn. Er staat nergens iets concreets over de fitness of horeca bij sport. Handhavers relateren sport met sportkantines, waarbij voor de sport geen mogelijkheid beschreven staat voor take away. Wellicht dus even stoppen met het aanbieden van koffie/thee/etc. Mogelijk wordt het vullen van een bidon nog toegestaan, maar dat weten wij ook niet zeker. We merken wel dat gemeenten en handhavers niet allemaal dezelfde regels hanteren. Vraag het na bij uw gemeente. Zij doen immers de handhaving.

 

Dus voor alle duidelijkheid: we serveren geen koffie en thee meer.

 

Protocol

De informatie in ons protocol is nog gebaseerd op het dringende advies en zal nog worden aangepast.

 

 

Douches en kleedkamers blijven dus ook voorlopig gesloten.

 

Aanmelden via de online-omgeving geldt nog steeds.
Je schrijft je in voor de gewenste tijd.
Wij dragen binnen de sportschool zorg voor het maximaal aantal deelnemers in de betreffende ruimtes en we letten er allemaal op dat er onderling binnen de groepjes minimaal 1.5 meter afstand blijft.

Blijf dus vooral werken aan je weerstand! Juist in deze tijd is het van groot belang dat je fit blijft!